Aralık 18

Kripto Para

Blockchain altyapısı ile el değiştiren, alınan-satılan, kopyalanamaz, güvenilir sanal emtia cinsi.
Market kapasitesi ve fiyatı en yüksek olanın adı bitcoin. btc diye kısaltılıyor.
Şu anda 1btc 19bin dolar a alınıp satılıyor.
Kim üretiyor, miner (madenci).
Nasıl kazıyor, mining(kazı) algoritmasına göre çalıştırılan programlar ile belli bir formüle göre bazı dizilimler aranıyor.
Bulunan geçerli dizilim block chain e soruluyor, daha önce kayıt edilmemiş ise miner’ın adına kaydediliyor.
Gün geçtikçe geçerli dizilim bulmak zorlaşıyor.

Gelin kripto para olgusunu btc özelinde inceleyelim

Neden alınıp satılıyor?
Dünyanın çeşitli noktalarında para taşıma ihtiyacı var, paralar dünyanın her yerinde, ama taşınması gerektiğinde bankalara, devletlere (yani bir nevi çetelere) haraç(fahiş oranlarla vergi, komisyon) ödenmesi zorunlu.
Eğer arz-talep dengesi değişmez ve talep artmaya devam eder ise btc artmaya devam eder, dünyanın her yerinde para taşımak isteyen insanlar, bu ortak emtia yı kullanarak, ellerindeki gerçek paraları block chainin sağladığı güven temelinde rahatlıkla, haraç ödemeden değiş tokuş yapabilecekler.

Talep edenler ne düşünüyor, neden satın almak istiyor bunu insanlar?
Herkes kolay paranın peşinde. 1 koyup 10 almak gibi bir hayale kapılmış bir çok insanın ağızlarından salyalar akıtarak, dişinden tırnağından arttırdığıyla 0.1 btc almak için didindiklerini görüyorum. Girin sisteme, siz kabul ettiğiniz sürece btc’nin değeri, evet 19 bin dolar, bir gün gelip bu malı kimse satın almak istemeyince, hala sistemden çıkmamış olursanız vay halinize. Ama korkmayın, çöpe atacak paranız varsa denemeye değer.

Alan-satan neye güveniyor?
Sorduğunuzda “nedir abi?” dediğinizde alacağınız cevap, “abi amazon,alibaba btc ile mal satacakmış”. Sisteme giren oyuncuların bir çoğu oyunun farkında ve vakitlice terkedecek sistemi, buna jp morgan, alibaba, amazon gibi manipulatörler de dahil. Şüphesiz bu şirketlerin finans departmanlarında bu tip oyunlarda katılımcının ne zaman patlatılacağını çok iyi tahminleyen uzmanlar mevcut ve patlama anı sakince beklenmekte. Belki zamana yayarak, patlata patlata götürülmekte. Bir gün gelecek ve amazon, alibaba .. vb “btc ile satmıyoruz” diyecek. Belki de bunlar bu malı vakitlice aldı ve rezervleri okadar yüksek ki btc artsın diye bu tip numaralar çekiyorlar ve günü geldiğinde erite erite kaçacaklar terkedecekler sistemi. Kim bilir 😀

Tüm btc kazılıp bittikten sonra ne olacak?
Tüm btc kazıldıktan sonra, sadece karapara taşımak isteyen ve vergiden kaçmak isteyen yatırımcı sistemin içinde kalacağı için btc arz talep durumuna göre gerçek fiyatını bulacak. benim tahminim, bu fiyat 1btc 100 $ bile olmayacak o gün geldiğinde. O dikine çıkışlar, o gün geldiğinde, dikine inişler neticesinde çoktan yerle yeksan olmuş olacak.

Fiyatı belirleyen arz ve talep ile ilgili ne söyleyebiliriz?
Sisteme son giren (dikine inişlerin hemen öncesinde) tüm varlığını kaybedecek, sistemin ne zaman patlayacağı muamma.

peki insanlığa bir getirisi olur mu?
btc yada diğer kripto paraların bir getirisi olmaz, hepsi bir süre gerçekten değerliymiş gibi işlem görecek, ama sonu hüsran. Gerçek bir değer arz etmeyen emtia hayalidir. Hayali olan bir piyasa sadece işine gelen yatırımcıyı çeker. Bakıyorum bu işe soyunmuş profile, hepsi 1 koyup 10 alma derdinde. 2000 dolar dan alan 100 bin dolar olana kadar bekleyeceğini söylüyor. “Paşam herkes bunu yaparsa arz kalmazsa talep olmazsa ne olacak bu işin sonu?”. İnsanlık için tek kazanım Block Chain kurgusudur. Bir çok iş sürecinde insanın dahil olduğu tanık, onaylayan makam gibi fonksiyonları ortadan kaldırabilecek bir yapı bu. Misal bir devletin tüm halkının kayıtlı olduğu ve tüm olayların (sabıka,evlilik,boşanma,suç,ceza,dava…vb) kaydedildiği bir Block Chain düşünün. Nüfus memuruna ihtiyaç yok, Mahkemedeki kalem müdürlüğüne, tapu dairesine … hiç birine ihtiyaç yok.

Son önerim bu işi kara kara düşünenlere, 1-2 hafta içinde vurkaç yapın, ama fazlasını beklemeyin. araya gidersiniz 😀


Copyright 2021. All rights reserved.

Posted 18.12.2017 by baris in category "Makale